Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Особливості технології розробки корисних копалин підземним способом (які не можна змінити) є одною з причин впливу шкідливих та небезпечних факторів на умови праці.

Як правило, такий вплив (зокрема в результаті нещасних випадків на виробництві) призводить до втрати працездатності, яка встановлюється висновками МСЕК, направлення на які видаються роботодавцем. З метою спрощення (скорочення термінів) процедури відшкодування моральної шкоди, завданої ушкодженням здоров’я на виробництві (каліцтвом або смертю) адміністрацією акціонерного товариства «Криворізький залізорудний комбінат» провадить роботу по добровільному відшкодуванню моральної шкоди в досудовому порядку (що пропонується заявникам на стадії їх звернення за отриманням направлень на МСЕК).

Усі ми з вами знаємо, що працівники комбінату трудяться в небезпечних та шкідливих умовах. Через це дехто з них дістає професійні захворювання або трудове каліцтво. Юридичний відділ підприємства допоможе їм укласти договори на відшкодування моральної шкоди в досудовому порядку та отримати належні кошти в максимально короткі строки. Зокрема цими питаннями займається провідний юрисконсульт бюро корпоративного управління юридичного відділу Катерина Некрасова.

Алгоритм дій такий: працівник, який відпрацював чимало років на підприємстві в шкідливих умовах праці й при цьому має погіршення стану здоров’я, має звернутися до підприємства із заявою про отримання направлення на МСЕК (профзахворювання або трудове каліцтво). У медичному закладі працівник має пройти діагностичні, лікувальні й реабілітаційні заходи і отримати довідку щодо втрати працездатності. З цим документом (довідкою МСЕК) слід звернутися до юрвідділу, де йому запропонують компенсацію моральної шкоди, розрахувавши її розмір. Якщо заявника влаштовує запропонована сума, строки її виплати, перспективи уникнення додаткових витрат на адвокатів та «судової тяганини» (що, до речі, становитиме близько року) – укладається договір на відшкодування моральної шкоди в досудовому порядку, і комбінат протягом 14 днів перераховує їй кошти.

Протягом 2022 року 15 заявників отримали таке відшкодування в досудовому порядку. Деякі з осіб за порадами знайомих або правників, які гарантують їм отримання «примарних» сум, звертаються до суду з надією, що компенсація буде вищою, ніж пропонує підприємство. Однак, зазвичай, суд триває близько року, і за цей час гроші знецінюються, окрім цього, великих втрат потребує організація та реалізація схеми судового стягнення (оскільки багато охочих «погріти руки» за рахунок особи, що зазнала шкоди). Адміністрація ж підприємства критично ставиться до будь-яких корупційних схем, наполягаючи на тому, щоб кошти, зароблені «тяжкою працею гірника» отримала саме особа, якій вони призначені.

Підхід при здійсненні розрахунку моральної шкоди до всіх трудівників однаковий незалежно від професії, статусу чи сімейного становища. Формула, затверджена наглядовою радою, за якою відбувається підрахунок компенсаційної виплати, включає загальний стаж роботи в умовах впливу шкідливих факторів, розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня поточного року, та відсоток стійкої втрати працездатності, і виглядає наступним чином:

КВ = (А х Б х (В / 100%))х коефіцієнт 1,25 (коефіцієнт 1,25 застосовується виключно у випадках відсутності будь-якої вини працівника у виникненні профзахворювання або настанні нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом)

де КВ – розмір компенсаційної виплати працівникам (колишнім), яким згідно з висновком медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) встановлено відсоток стійкої втрати працездатності внаслідок професійного захворювання або нещасного випадку на виробництві, родичам першого рівня споріднення працівників, померлих від нещасного випадку на виробництві, та родичам першого рівня споріднення колишніх працівників, померлих від професійного захворювання за умови встановлення причинного зв’язку смерті із професійним захворюванням (грн), округлюються до найближчих 10 гривень;

А – загальний стаж роботи працівників (колишніх працівників) на підприємстві в умовах впливу шкідливих факторів (роки),

Б – розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому здійснюється компенсаційна виплата (грн),

В – відсоток стійкої втрати працездатності внаслідок професійного захворювання або нещасного випадку на виробництві, що підтверджується відповідним висновком медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) (%).

При втраті працездатності, розмір якої не дозволяє продовжувати працювати в попередніх умовах, робітника повністю виводять зі шкідливих умов праці і переводять на легкий труд. Якщо отримане трудове каліцтво дозволяє працювати на попередньому робочому місці (не забороняє стан здоров’я) – люди, які отримали відшкодування моральної шкоди, можуть продовжувати трудитися на підприємстві.

З 15 працівників, що у 2022 році звертались до юридичного відділу з різними захворюваннями й трудовими каліцтвами, є такі, у яких діагностували вібраційну хворобу, хронічне обструктивне захворювання легенів, радикулопатію, а також ті захворювання (трудові каліцтва), які мають 10%, 15%, 20%, 35%, 45% та 85% втрати працездатності.

Крім того, скористатися правом отримання моральної шкоди в досудовому порядку може (колишній) працівник, що має старий висновок МСЕК за попередні роки й акти розслідувань профзахворювань або нещасних випадків, але за певних причин не звертався за відшкодуванням.

Таким чином, наприклад, до юридичного відділу звернувся колишній електрослюсар (слюсар) черговий та з ремонту устаткування дільниці №19 шахти «Родіна» (нині – «Криворізька») Олександр Олійник. Пройшовши медико-соціальну експертну комісію і отримавши довідку про втрату працездатності (трудове каліцтво), він отримав відшкодування моральної шкоди від підприємства. У розмові з кореспондентами «Шахтаря Кривбасу» говорить, що задоволений роботою юридичного відділу і радить (у випадку необхідності) звертатися до фахівців, т.я. це зекономить багато часу і коштів. У поточному році трудове каліцтво через нещасний випадок отримав колишній бригадир кріпильників дільниці №6 шахти «Покровська» Олександр. Звернувшись до юридичного відділу, за умови 35% втрати працездатності – йому відшкодовано моральну шкоду, за рішенням комісії виведено з підземних умов і запропоновано легкий вид праці – наразі він працює електрослюсарем (слюсарем) черговим та з ремонту устаткування дільниці №15. Він задоволений і радить звертатися за відшкодуванням моральної шкоди своїм колегам (прохіднику дільниці №4 Михайлу Ганжі, з яким теж трапився нещасний випадок на виробництві).

Шановні працівники та колишні працівники нашого підприємства, у разі настання нещасного випадку або отримання профзахворювання, зваживши всі «за» і «проти», оцінивши всі можливі вигоди для себе, приймайте правильне рішення – укладайте договори про відшкодування моральної шкоди в досудовому порядку.